Ankilozan Spondilit hastaları yorumları incelendiğinde kişilerin yaşam koşullarında ciddi sorunlara yol açtığı görülmektedir. Ankilozan spondilit hastalığı halk arasında kamburluk olarak bilinmektedir. Bireylerin omurga bölgesinde yer alan bazı kemiklerin hasar görmesi veya farklı birçok nedene bağlı olarak söz konusu hastalığın ortaya çıkması mümkündür.
Günümüzde özellikle ileri yaş gruplarında yaygın olarak görülen bu rahatsızlık erken yaşlardan itibaren de hastalarda görülmeye başlayabilir. Erkekler arasında kadınlardan daha sık görülen bir rahatsızlık olarak değerlendirilmektedir. Erken yetişkinlikte bireylerde ilk belirtiler görülmeye başlayacaktır. Bu belirtilerin doğru analiz edilmesi ve tedaviye vakit kaybetmeden geçilmesi son derece önemlidir. Ankilozan spondilit hastalarının gündelik yaşamda da dikkat etmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır.
Ankilozan Spondilit (Kamburluk) Nedir?
Ankilozan spondilit alevlenme dönemi içinde yer alan kişiler ciddi rahatsızlıklar duyacaktır. Ankilozan spondilit veya halk arasında bilinen adıyla kamburluk ciddi bir rahatsızlıktır. Kişilerin omurgasında bulunan bazı küçük kemiklerin, omurların zaman içinde birbiri ile kaynaşmasına neden olan bir inflamatuar hastalıktır. Söz konusu kaynaşma ile omurga daha az esnek bir hal almaya başlar. Bireyin normal duruşu öne eğik bir şekil alabilir. Kaburgaların etkilenmesi halinde hastaların nefes alması zorlaşacaktır.
Hastalığın belirtileri tipik bir şekilde erken yetişkinlikte ortaya çıkmaktadır. En yaygın olarak gözlerde olmak üzere vücudun diğer bölümlerinde de iltihaplanma olarak etkilerinin yayılması mümkündür. Belirtilerin azaltılmasına yönelik belirli tedavi uygulamalarına başvurulması mümkündür.

Ankilozan Spondilit Belirtileri Nelerdir?
Ankilozan spondilit belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren hastaların kesin tanı için mutlaka uzman bir hekime başvurması gerekmektedir. Erken belirtiler arasında özellikle sabahları ve uzun süreli koltukta oturma gibi hareketsiz dönemlerden sonra bel ve kalça civarında hissedilen ağrı ve sertlik gelmektedir. Buna ek olarak farklı belirtiler de zaman içinde görülecektir.
Ankilozan spondilit belirtileri arasında şunlar yer alır:
Ortaya çıkan belirtiler düzensiz aralıklarla hafifleyebilir veya artarak devam edebilir. Hastalık kapsamında en çok etkilenen bölge ise omurganın tabanı ile pelvis arasında kalan eklem, sırtın alt kısmında bulunan omurlar yer almaktadır. Hastalara göre belirtiler farklılık gösterebilir.
Ankilozan Spondilit Neden Olur?
Ankilozan spondilit nedenleri arasında birçok farklı etken sayılabilir. Henüz bilinen tek belirli bir nedene bağlanamamıştır. Ancak uzmanların büyük bölümü çeşitli kalıtsal faktörlerin etkili bir rol oynadığını ifade etmektedir. HLA – B27 adlı gene sahip bireylerde riskin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu gene sahip kişilerde sadece bir kısım ankilozan spondilit geliştirme riskinin büyük oranda görüldüğü belirlenmektedir.
Yapılan araştırmalar göre ereklerin ankilozan spondilit geliştirme olasılıklarının kadınlara göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Geç ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Rahatsızlığın ortaya çıkmasının ardından beraberinde birçok farklı sağlık sorunu da eşlik edebilir. Bu nedenle hastalığa karşı erken teşhis ve buna uygun tedavilerin uygulanması önemlidir. Ankilozan spondilit aynı zamanda farklı komplikasyonlara da neden olabilmektedir.
Ankilozan Spondilit Tamamen İyileşir Mi?
Tamamen iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalık olması nedeniyle tedavilerin etkisi hastaları rahat ettirmeye yönelik olacaktır. Ağrıların azaltılması, hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması gibi unsurlar bu kapsamda öne çıkmaktadır.
Ankilozan Spondilit İlerlese Ne Olur?
Omurgada ortaya çıkan ve sebebi net olarak bilinmeyen bir hastalık olması nedeniyle tedavisi de zorlu olabilmektedir. Zamanla omurganın hareket kabiliyetinde azalmalar görülmektedir. İlerlemesiyle beraber hastaların vücutlarının farklı bölgelerinde de ağrılara yol açabilecektir.
Ankilozan Spondilit Tehlikeli Bir Hastalık Mı?
Ankilozan Spondilit Tedavisi Nasıldır?
Ankilozan spondilit tedavisi için yaygın olarak uzmanlar tarafından non – steroid antiinflamatuvar ilaçlar önerilmektedir. Bu ilaçların türlerine göre hastalarda görülen ağrılar ve sertliğin bir miktar önüne geçilmesi sağlanacaktır. Buna ek olarak tedavi kapsamında bazı blokerler ilaçlar ile hastanın hissettiği ağrı, sertlik ve şişmiş eklemler gibi sorunların hafifletilmesi sağlanabilmektedir. İlaç tedavisine ek olarak fizik tedavinin de uygulanması tedavinin önemli bir parçası olarak değerlendirilecektir. Fizik tedavi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız bu yazımızı inceleyebilirsiniz: terapicim.com/fizik-tedavi
Ankilozan Spondilit Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?
Ankilozan spondilit hastalarının dikkat etmesi gereken başlıca unsurlar şunlardır:
» Beslenmeye dikkat edilmeli ve kilo kontrolü yapılmalıdır,
» Ağır, sertlik ve eklemlerde şişkinlik gibi sorunlar için ilaç tedavilerine uyulması gerekir,
» Düzenli egzersiz ve fizik tedavi uygulamalarının aksatılmaması önerilmektedir.
Ankilozan spondilit hastalarının hayatlarına en iyi şekilde devam edebilmeleri için yaşam tarzında bazı ufak değişimlere gitmeleri gerekecektir. Ankilozan spondilit hastalarının bu temel unsurlara dikkat ederek daha rahat etmeleri sağlanabilir. Kesin bir çözümü olmaması nedeniyle hastaların en sağlıklı biçimde hastalıkla mücadele etmelerine yönelik tedviler uygulanabilmektedir.