Bel Fıtığı Ameliyatı Olmadan Bilinmesi Gerekenler – Fıtık Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bel Fıtığı Ameliyatı Olmadan Bilinmesi Gerekenler - Fıtık Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bel fıtığı veya vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkacak fıtık türleri birçok yönden hastaların yaşam kalitesini düşürmektedir. Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi erken tanı ve tedavi son derece önemlidir. İlerleyen fıtık rahatsızlıkları için cerrahi müdahaleler gerekebilir. Cerrahi müdahalelerden önce uygun ilaç ve fizik tedavi uygulamaları ile hastaların fıtık rahatsızlıklarından hafifletilmesi hedeflenmektedir.

Halk arasında bel fıtığı olarak bilinen rahatsızlık birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Basit aliyle bel fıtığının ortaya çıkması, omurgalar arasında bir nevi amortisör görevi gören disklerde görülecek kayma veya zorlanma ile ortaya çıkmaktadır. Bel fıtığı ameliyatı kapsamında hastalığın derecesine göre farklı uygulamalara başvurularak kesin çözüm aranmaktadır.

Bel Fıtığı Nedir, Neden Olur?

Lomber disk hernisi (bel fıtığı) günümüzde en yaygın görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Disk hernilerinin en çok görüldüğü bölge olan lomber bölgesi içinde L5 S1 ve L4 – 5 seviyesinde yayın olarak ortaya çıkmaktadır. Kaymış veya yırtılmış disk olarak da adlandırılan bel fıtığı, zayıflayan veya yırtılmış diski zorlanması ile omurilikten çıkan sinirler üzerinde bir basınç oluşturmaktadır. Oluşan bu basınç sonrasında hastalar ciddi bir ağrı duyarlar. Sinir basısı her ne kadar bel bölgesinde olsa da ağrılar bu sinirlerin hedef organı olarak bel, kaçla ya da bacak bölgesinde görülmektedir. Çoğu zaman bu nedenle hastalar ilk belirtileri gördüklerinde bel fıtığından şüphelenmemektedir.

Bel fıtığının ortaya çıkmasına neden olan başlıca unsurlar ise kısaca şunlardır:

Omurgalar arasında bulunan disklerin karşılaşacağı hasarlar olan kayma veya yırtılma sonucu bel fıtığı olarak tabir edilen rahatsızlık baş gösterecektir. Her disk çekirdek olarak nitelendirilen sert, lifli bir dış tabaka ile çevrilidir. Yumuşak jel benzeri merkezi bulunmaktadır. Bu yapıda görülecek bozulmalar ağrılara neden olur.

Bel Fıtığı Kimlerde Görülür?

Fıtık nasıl anlaşılır kimlerde görülebilir gibi sorular günümüzde birçok kişiyi ilgilendirmektedir. Bel fıtığının görülmesinde birçok farklı tetikleyici unsur olacağı için net bir tanımlama yapmak mümkün değildir. Özellikle kişilerin mevcut yaşam tarzı bu konuda belirleyici olacaktır. Bel fıtığının görüldüğü başlıca risk grubu içinde 35 – 50 yaş arası herkes bulunmaktadır. Genelde masa başı işlerde çalışanlar ya da ağır işlerde çalışan kişiler risk grubunda yer alacaktır. Hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemiş kişilerde de bel fıtığının görülmesi mümkündür. Vücut postürüne uygun olmayan sandalyelerde uzun süre oturmak, yanlık yastık ve yatak tercihi, hareketsizlik ve fazla kilolar bu tür rahatsızlıkların görülmesinde en büyük etkeneler olarak değerlendirilmektedir.

Bel fıtığının tespit edilmesi için hastaların ilk olarak karşılaştıkları belirtileri doğru şekilde değerlendirmeleri gerekmektedir. Bel fıtığına işaret eden belirtilerin erkenden tespit edilmesi ve önleyici tedaviler ile daha fazla hasar büyümeden önüne geçilmesi son derece önemlidir. Yapılan araştırmalara göre toplumun yüzde 80’i bu risk grubunda yer almaktadır.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri arasında birçok farklı unsur sayılmaktadır. Bel fıtığına işaret eden belirtileri taşıyan kişilerin kesin tanı ve teşhis için mutlaka uzman bir hekime danışması gerekecektir. Bel fıtığı çoğu zaman kendini bacaklarda ağrı veya uyuşma olarak göstermektedir. Bu nedenle hastaların büyük bölümü ilk şüphesi bel fıtığı değil, diğer farklı rahatsızlıklara yönelmektedir. Bu nedenle duyulan ağrının hemen ardından kapsamlı bir muayene sürecine başlanması gerekecektir.

Bel fıtığı olan kişilerde görülen başlıca belirtiler kısaca şöyle özetlenebilir:

Kişilerde görülecek başlıca ağrılar hastalığın boyutlarına göre değişebilir. Öte yandan söz konusu belirtilerden sadece biri veya birkaçı da görülebilir. Kesin tanı konulması için hastaların ilk belirti ile karşılaştıktan hemen sonra uzman bir hekime danışması gerekecektir. Bel fıtığı ameliyatı için hastaların sahip oldukları bu belirtilerin ileri derece olması gerekecektir.

Bel Fıtığının Sebepleri Nelerdir?

Bel fıtığının nedenleri farklılık gösterebilir. En yaygın neden ise fazla kilo ve hareketsizlik olacaktır. Yapılan araştırmalar kapsamında asıl nedeni ise kesin olarak bilinmemektedir. Kısmen kalıtsal ve aktiviteye bağlı risk faktörlerinin de bel fıtığı hastalığının ortaya çıkmasında etkili olabileceği aktarılmaktadır. Bel fıtığı sadece ileri yaşlarda değil, hemen hemen tüm yaş gruplarında görülebilir. Genç hastalarda sağlıklı görülen disklerinde de bu rahatsızlığın ortaya çıkabildiği görülmüştür. Bu kapsamda çok çeşitli faktörler fıtık sorunlarının ortay acıkmasında etkili faktör olarak sayılacaktır.

Bel fıtığının sebeplerinden bazıları kısaca şöyledir:

Otururken ya da yürürken zorluk çekmek de bel fıtığını tanımlayan en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Ancak farklı nedenlere bağlı olarak görülecek bel fıtığı rahatsızlıklarında bacaklara ve ayaklara yayılan ağrılar ilk belirtiler olarak değerlendirilir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise Romatizmal hastalığınızın olup olmadığını öğrenmek olacaktır bu yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Terapicim.com/ankilozan-spondilit-nedir/ Bu belirtilerle karşılaşan kişilerin mutlaka temel sebebin belirlenmesi ve teşhis – tedavi için uzman bir hekime danışması gerekmektedir.

Fıtık Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Fıtık ameliyatı riskleri arasında birçok unsur sayılabilir. Bu risklerden bazıları şunlardır:

Söz konusu riskler nadiren görülür ve ciddi yan etkiler yaratmaz. Bel fıtığı ameliyatı alanında uzman ve deneyim sahibi cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?

Evde fıtık tedavisi kapsamında günümüzde birçok uygulama gündeme gelmektedir. Çoğu zaman bu bilinçsiz uygulamalar rahatsızlığın iyice ilerlemesine neden olabilmektedir. Son derece hassas bir konu olması nedeniyle her hasta için farklı tedavilerin de uygulanması gerekebilir. Bu nedenle bel fıtığına sahip bir kişide işe yarayan ilaç veya yöntem, benzer şikayetleri yaşayan farklı bir kişide kötü sonuçlar doğurabilir. Ancak bel fıtığından korunmak için bazı yöntemler uygulanabilir. Düzenli egzersiz yapmak, fazla kilolardan kurtulmak, sağlıklı beslenmek ve oturma, yatma, yük kaldırma gibi gündelik faaliyetlerde temkinli olmak korunmanızı sağlayacaktır.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı tedavisi kapsamında birçok farklı yöntem uygulanabilir. Kesin tanı konulması için öncelikle fizik muayenesi yapılır ve hasta öyküsü dinlenir. Röntgen, MR, BT, CT taraması gibi temel işlemler de teşhis için bu kapsamda gerçekleştirilecektir. Bel fıtığı cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi yöntemlerine göre iki başlıkta incelenebilir. Bu kapsamda ilaç tedavileri yeterli olacaksa anti – inflamatuar ilaçlar, ağrı kesici ve merhemler gibi temel unsurlar denenebilir. İleri derece rahatsızlıklar için mutlaka cerrahi yöntemlere başvurulması gerekecektir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Olmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bel fıtığı ameliyatı öncesi hazırlık aşamasında birçok detaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Cerrahi müdahaleden emin olamayan hastaların farklı uzman görüşü almaları da mümkündür. Ameliyat öncesinde tüm ilaç ve diğer tavsiye edilen tedavi yöntemlerinin yetersiz olduğundan emin olmak gerekir. Cerrahi işlemler bu tür hatalıklarda son çare olarak uygulanabilir. Ameliyat öncesinde soğuk algınlığı, grip ya da farklı rahatsızlıklara sahip olunması halinde durum paylaşılmalıdır.
Bel Fıtığı Ameliyatı İzle

Bir cevap yazın