Fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir, ne iş yapar sorusu sağlık alanında önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Genel olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon doğuştan veya sonrasında çeşitli nedenlere bağlı olarak sinir, iskelet ve kas sisteminde meydana gelen bozuklukların giderilmesini amaçlayan uzmanlık dalıdır. Her kişide bu sorunlar farklı nedenlere bağlı olacağı için bu alanda yapılan uygulamalar da temel olarak kişi özelinde belirlenmektedir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nedir, Ne Yapar?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir sorusuna iskelet, kas ve sinir sisteminde meydana gelen fonksiyon bozukluklarının tedavisini sunan uzmanlık alanı şeklinde yanıt verilebilir. Bahsedilen bölgelerin yanı sıra nörolojik hastalık, ortopedik sorunlar, fıtık, felç, kireçlenme, doku kaybı gibi nedenler için de bu alanda tedavi sağlanması amaçlanmaktadır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi için temel amaç farklı hastalıklara ve yaralanmalara bağlı olarak gelişen bozukluğun ve aynı zamanda kişinin yaşamını olumsuz etkileyen durumun ortadan kaldırılmasıdır. Böylece bağımsız hareket yapısının artması, mevcut ağrı ve benzeri şikayetlerinin de ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Hareket kısıtlılığının giderilmesi için modern rehabilite teknikleri uygulanmaktadır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Amacı Nedir?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon amacı olarak kişilerde meydana gelen ve hayat kalitesini düşürerek çeşitli ağrılara sebep olan fiziksel sorunların giderilmesidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü için yatakta ya da ayakta tedavi yapılabilir. Kalıcı hareket kısıtlılığı yaşayan hastalar için hasarlarına bağlı olarak yatılı şekilde tedavi de sunulabilir.
Tedavilerin belirlenmesi sonrasında çok farklı yöntemler ile hastaya yaklaşım söz konusudur. Termoterapi, kriyoterapi, su tedavisi, elektrik akımı, fototerapi gibi yöntemler kullanılır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon kas ve iskelet sorunları için ise ortopedik girişimler yapılır. Hareket kaybının giderilmesi ya da ağrıların ortadan kaldırılması hedeflenir. Bunun yanında doğum sırasında veya sonrasında gelişen rahatsızlıklar için de pediatrik uygulamalar yapılmaktadır.
Aynı zamanda sinir sistemine bağlı olarak gelişen hastalıklar için de çözüm sunulduğundan sinir, kırık ve benzeri sorunlar için yine fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları hastalara yardımcı olmaktadır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Uygulamaları Yapıyor?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon tarafından verilen uygulamalar kişinin mevcut rahatsızlığına ve şiddetine göre değişecektir. Ancak bölümde uygulanan genel olarak uygulamalar şu şekildedir;
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Hastalıklara Bakar?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon hangi hastalıklara bakar? sorusuna yanıt olarak farklı cevaplar vermek mümkündür. Temel olarak bu bölüm hastalarda mevcut olan ağrıların giderilmesi, kan dolaşımının sağlanması ve ilaçlara olan bağlılığın azaltılması, duruş bozukluğuna neden olan etmenlerin ortadan kaldırılması gibi durumlar ile ilgilenmektedir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaları için uzman tarafından özel olarak program oluşturulmaktadır. Karpal tünel, kübital tünel, kemik erimesi, boyun ve belde meydana gelen fıtık, SMA hastalığı gibi durumlar için de fizik tedavi ve rehabilitasyon tedaviler sunar.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlık bölümleri şu şekilde sıralanabilir;
(Omuz Eğriliği) Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kaslar: 2-4 hafta
Tendonlar: 4-6 hafta
Kemikler: 6-8 hafta
Ligamentler: 10-12 hafta
Kıkırdak doku: 12 hafta
Şeklinde süre belirtilebilir. Ancak buradaki temel nokta mevcut sorunun ne kadar ilerlediği ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasıdır. Tedavi süreci için ise yine uzman tarafından belirli bir program oluşturulacak ve bu program takip edilerek tedavi sağlanacaktır. Programı aksatmak veya istemsiz aralıklar oluşturmak tedavi sürecini uzatabileceği gibi aynı zamanda sağlıklı sonuçların alınmasının da önüne geçecektir. Bu yüzden mutlaka hekim tarafından belirlenen program takip edilmelidir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamalarını Kim Yapar?
Kas ve iskelet sistemi başta olmak üzere pek çok sorunun tanısı ve tedavisi bu uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Aynı zamanda diğer tıp bölümleriyle de çoklu disiplin olacak şekilde çalışma gösterirler.
Eklem ve kas hareketlerinde günlük yaşamı kısıtlayacak sorunlar olan hastaların günlük yaşamlarına kaliteli şekilde dönüş yapmaları için tedavi uygularlar.