Kabızlık Nasıl Geçer? – Kabızlık Nasıl Önlenebilir?

Kabızlık Nasıl Geçer?

Tıp literatüründe konstipasyon olarak da bilinen kabızlık bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu uzun bir süre az miktarda dışkılama anlamına gelmektedir. Dışkılama güçlüğü olarak da bilinen bu rahatsızlık bağırsak florasının düzgün çalışmamasından kaynaklanmaktadır.

Yani kabızlık nasıl geçer? – Kabızlık nasıl önlenebilir? Gibi sorular sıklıkla kabızlık durumu ile karşı karşıya kalan kişiler tarafından merak edilmektedir. Yanlış beslenmenin oldukça büyük etkisi bulunan bu rahatsızlıkta tedavi yöntemleri için şunlara dikkat edilmesi gerekmektedir;

Özellikle kabızlık görülen kişilerin kuru meyve tüketimi yapması ve bununla birlikte su, beyaz et, keten tohumu, kereviz, pancar, enginar, ıspanak, lahana ve zeytinyağı gibi besinlerin fazla abartılı olmadan tüketilmesi gerekmektedir.

Tüm dikkat edilmesi gerekenlere dikkat edildikten de yenilmesi gereken bütün ürünler yenildikten sonra hala kabızlık şikâyeti geçmediyse mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Kabızlık Nasıl Geçer?

Kabızlık Neden Olur?

Yani dışkılama zorluğu olarak da bilinen kabızlık sindirim sistemi rahatsızlıkları içerisinde en sık rastlanan anlardan biridir özellikle bağırsak florasının düzgün çalışmaması ile birlikte ortaya çıkan kabızlık nedenleri şöyle sıralanabilir;

Kabızlık nedenleri içerisinde yer almaktadır.

Kabızlığa Ne İyi Gelir Evde Ne Yapılabilir?

Sık sık kabızlık problemiyle karşı karşıya kalan kişiler genellikle ilaç kullanmayı istememekte ve bu nedenle de bitkisel yöntemlere başvurmaktadır. Birçok kişi tarafından sıklıkla merak edilen kabızlığa ne iyi gelir, evde ne yapılabilir? Sorusunun cevabını merak etmektedirler.

Kabızlık problemi görülen kişilerin evde mümkün olduğunca su ve sıvı gıdalar tüketmesi gerekmektedir. Bununla birlikte kuru meyve tüketimi yapmak, süt ve süt ürünlerini tüketmekten geri durmak, tuvalet ihtiyacını ertelememek, normale göre daha çok hareket etmek ve kafein tüketimine bir süreliğine ara vermek gibi yöntemler denenerek kabızlık problemi ortadan kaldırılabilmektedir.

Özellikle bebeklerde sıklıkla meydana gelen kabızlık problemi gaz sancısına neden olduğu için huzursuzluk yaratmaktadır. Bu nedenle bebeklerde kabızlık sırt bölgesine masaj uygulayarak geçilebilmektedir bununla birlikte bağırsakları oldukça fazla çalıştırdı bilinen zeytinyağının da tüketimi sağlanmalıdır.

Kabızlığa Ne İyi Gelir Evde Ne Yapılabilir?

Kronik Kabızlık Nedir?

Kronik kabızlık açlık, seyahat, ortam değişikliği, yanlış beslenme ve sakatlanma gibi durumlarda bağırsak faaliyetlerinde meydana gelen ve uzun süre devam eden hastalığa verilen isimdir. Ciddi miktarda yaşam kalitesini düşürmekte olan kabızlık kısa sürede ortadan kaldırılmadığını da vücutta daha farklı hastalıklara sebep olabilmektedir.

Bağırsak dengesinin bozulması ve buna büyük ölçüde rol oynayan tek tip beslenme kabızlığın bir numaralı nedenini oluşturmaktadır.

Kronik kabızlık yukarıda da belirttiğimiz gibi kişilerde sürekli olarak ve uzun süreli olarak meydana gelen kabızlık türüdür. Bazen kabızlık problemi 1 veya 2 gün sürebilmekte ancak bazen de 3 veya 4 hafta kadar sürebilmektedir. Genellikle haftalarca süren kabızlık problemi kronik kabızlık olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle de kronik kabızlık bağırsak florasında meydana gelmiş olan bir problemden kaynaklanabileceğini için doğrudan doktor ile görüşme sağlanması gerekmektedir.

Böylece doktorlar tarafından reçete edilen bağırsak florası düzenleyici ilaçların düzenli kullanım ile kronik kabızlığı ortadan kaldırılması mümkündür. Bununla birlikte kullanılan ilaçlara ek olarak bağırsak sistemini düzenleyici etkiye sahip olan gıdaların da tüketimine özen gösterilmelidir.

Özellikle vücut için birçok faydası bulunan ve gerekli olan suyun mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Su tüketiminin az yapılması kabızlığa neden olabildiği gibi aynı zamanda baş ağrısı ve ödem gibi problemlere de sebep olabilmektedir.

Kabızlık Nasıl Geçer?

Kabızlık nasıl geçer? Sorusu genellikle bebeklerde veya hamilelerde görülen bir problem olması nedeniyle anne babalar veya anne adayları tarafından sıklıkla merak edilmektedir.

Hamilelerde kabızlık tedavisi bitkisel yollar ile yapılmaktadır çünkü bu dönemde kullanılan ilaçların bebekte ciddi bir sağlık sorununa yol açabilme ihtimali olduğu için mümkün olduğunca ilaç kullanımı önerilmemektedir.

Hamilelik sürecinde kabızlık problemi ile karşı karşıya kalan kadınların gün içerisinde en az 45 dakika kadar hafif tempoda yürüyüş yapması bu problemi ciddi oranda ortadan kaldıracaktır.

Aynı zamanda mümkün olduğunca sık ancak ast yemek yenmeli ve kuru erik, tahıllı gıdalar gibi besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir. Özellikle vücudun susuz kalması ile birlikte ortaya çıkan kabızlık problemi gün içerisinde en az 2 litre su içilerek ve bununla birlikte ev yapımı soğuk çay veya ev yapımı limonata içerek de sağlanabilmektedir.

Sürekli Kabız Olmak Neyin Belirtisi?

Yok sürekli kabız olmak bir diğer adıyla kronik kabız olarak da bilinmektedir. Sık sık kabız olmak insanların beslenme düzenleri ve bağırsak yapıları ile yakından alakalıdır. Özellikle bağırsaklarda bulunan kolonlarda darlık veya tıkanıklık oluşması kişilerde sürekli olarak kabızlığa neden olmaktadır.

Bununla birlikte sürekli olarak hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olunması, sürekli katı gıda tüketimi yapılması ve günlük vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarının alınmaması da kişilerde kronik kabızlığa neden olabilmektedir.

Sürekli kabız olmak neyin belirtisi? Sorusu genellikle sık sık kabızlık problemiyle karşı karşıya kalan kişiler tarafından tedirgin olmayan neden olarak araştırılmaktadır. Genellikle sürekli kabızlık beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesinden kaynaklansa da bazen kolon kanseri gibi veya kolonlarda tıkanıklık gibi hastalıkların da belirtisi olabilmektedir.

Kabızlığa Çözüm Yolu Var Mı?

Kabızlığa çözüm yolu var mı? Sorusu kronik kabızlık problemiyle karşı karşıya kalan kişiler tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Özellikle kişilerin günlük yaşam kalitesini ciddi miktarda düşüren kabızlık problemi en temelde bağırsakların işlevini geçici olarak yerine getirilmemesinden kaynaklanmakta ve bu durum ortadan kaldırıldığında kabızlıkta bununla birlikte çözülmüş olacaktır.

Bu nedenle kabızlık problemi yaşayan kişilerin ilk olarak bağırsaklarını çalıştırmaya yönelik eylemlerde bulunması kabızlık probleminin daha kısa sürede tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bağırsakların işleyişinde herhangi bir rahatsızlık bulunuyorsa bul doktor kontrolünde tedavi edilebilmektedir.

Kabızlık problemi görünen kişilerin rezene çayı tüketimi yapması kabızlık ile birlikte gelen gaz sancılarını ortadan kaldırabileceği gibi aynı zamanda regl sancılarına da büyük oranda fayda sağlamaktadır. Akşam yemekten sonra 1 bardak kadar tüketilen rezene çayı 1 veya 2 gün içerisinde etkisini göstermeye başlayacaktır.

Hem yemeklerde hem de salatalarda harika bir tat veren beyaz lahana kabızlığı engellemede bir numaralı besin olarak bilinmektedir. Özellikle coleslaw salata içerisinde oldukça tatlımsı bir tada sahip olması nedeniyle sürekli olarak tüketilmekte ve böylece de bağırsak problemleri en aza indirilmektedir.

Kabız Değilim Ama Tuvaletimi Neden Yapamıyorum?

Çok sık duyduğumuz kabız değilim ama tuvaletimi neden yapamıyorum? Sorusu aslında tembel bağırsak sendromu görüldüğü anlamına gelmektedir. Bağırsak tembelliğinden bağırsak hareketleri yavaş başlamakta ve bununla birlikte huzursuz bağırsak sendromu meydana gelmektedir.

Huzursuz bağırsak sendromu veya tembel bağırsak sendromu genellikle sürekli olarak kadın gıdaların tüketilmesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda yeterince sıvı alınmaması da vücuda giren posalı besinlerin yumuşamamasına neden olmaktadır.

Özellikle doğum sırasında leğen kemiğinin altında bulunan kasların gevşemiş olması kadınlarda kabızlık ve bağırsak tembelliğinin görülmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte sürekli olarak klozet kullanımının yapılıyor olması ve klozetin yüksekliğinin fazla olması dışkılama problemini ve böylece kabızlığı beraberinde getirir.

Kabızlık Nerelere Ağrı Yapar?

Yani vücudunda belli noktalarda ağrı meydana gelen ve kabızlık şikayetini sık sık yaşayan kişiler tarafından en çok merak edilen konu kabızlık nerelere ağrı yapar? Sorusu olmaktadır. Kabızlık vücutta şişkinliğe ve gaza sebep olduğu için genellikle karın bölgesinde ciddi miktarda ağrıya neden olabilmektedir. Bununla birlikte kabızlık probleminde sürekli olarak sırt ağrısı görülmektedir.

Ancak her karın ağrısı veya sırt ağrısı kabızlık probleminin görüldüğü anlamına gelmemektedir. Bu bağlamda sırt veya karın bölgesinde meydana gelmiş olan ağrının kabızlık kaynaklı olduğunu anlayabilmek için mutlaka kabızlığın en önemli belirtisi olan dışkılama da zorluk görülmesi gerekmektedir.

Kabızlığın neden olduğu gaz sancıları kabızlık problemi yaşamakta olan kişiler için büyük bir işkence olmaktadır. Bu nedenle kabızlık probleminin bir an önce ilave edilmesi ile gaz sancısı da ortadan kaldırılmış olacaktır.

Kabızlığa Kesin Çözüm Var Mı?

Kabızlığa kesin çözüm var mı? Sorusu en sık araştırılan konular arasında yer almaktadır. Kabızlığa anında çözüm yolu sunan birçok doğal karışım bulunmaktadır. Kabızlık problemi görülen kişilerin kayısı, muz, erik, yulaf, beyaz lahana, rezene çayı, incir, zeytinyağı, armut, limonlu yoğurt kahveli süt ve pırasa tüketimi yapması meydana gelmiş olan kabızlık problemini kısa sürede ortadan kaldırmaktadır.

Özellikle içerisinde barındırdığı yüksek lif oranı ile kayısı kabızlık probleminde kullanılan en etkili besinlerden birisidir. Aç karın ile her sabah kahvaltıdan önce 5 adet kuru kayısı tüketimi sindirim sistemini hızlandırmaktadır. Böylece kabızlık problemi ortaya çıkmadan önlenmiş olacaktır.

Bağırsakları çalıştırılmasıyla bilinen bir diğer besin ise erik olmaktadır. Mayhoş tadıyla ilkbahar aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan erik yüksek miktarda lif bulundurması sayesinde sindirim sistemini kolaylaştırır ve aynı zamanda bağırsak kurtlarının da temizlenmesine yardımcı olur.

Bununla birlikte yulaf tüketimi yapmak da lif değeri bakımından ilk sırada yer alması sebebiyle kabızlık problemini kısa sürede ortadan kaldırmaktadır. Düzenli olarak yulaf tüketimi yapmak vücuttaki suyun daha hızlı emilmesine yardımcı olmakta ve şişkinlik veya kabızlık gibi problemlerin oluşmasını önlemektedir.

Balgamlı ve Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Bir cevap yazın