Orta kulak iltihabı nedir? – orta kulak iltihabının belirtileri ve tedavi yöntemleri sık sık bu hastalık ile karşı karşıya kalan kişiler tarafından merak edilmektedir. Özellikle kulakta ciddi problemlere neden olan orta kulak iltihabı kısa sürede tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir.
Anatomik yapıda kulak 3 farklı bölümden meydana gelmektedir. Dış, orta ve iç olmak üzere 3 ana bölümden oluşan kulak dışta kulak kepçesi ve kulak yolundan meydana gelirken dış kulağın devamında kulak zarı yer almaktadır.
Orta kulak ise kulak zarının iç tarafından başlayarak çekiç, örs ve üzengi kemiklerinden oluşmaktadır. İşitme ve dengenin yer aldığı bölümler ise iç kulakta yer almaktadır. Orta kulakta meydana gelmiş olan iltihaplanma iç kulakta işitme hasarına veya denge kaybına sebep olabilmektedir.
Orta Kulak İltihabı Nedir?
Tıp literatüründe otitis media olarak da adlandırılan orta kulak iltihabı kulak zarının arka kısmında sıvı birikmesi ile kızarıklık, ağrı ve şişmenin meydana geldiği bir enfeksiyon türüdür. Böylece orta kulak iltihabı olan kişilerde zamanla işitme kaybı meydana gelebilir veya kulak zarı delinebilir.
Böylece kulak zarı delindi şimdi içerideki kitap dışarıya akar ancak herhangi bir belirti vermeden de sinsi bir şekilde ilerleyebilir. Neredeyse her 4 çocuktan biri 10 yaşına kadar belirli aralıklarla orta kulak enfeksiyonu geçirmektedir.
Orta Kulak İltihabı Nedenleri
Genellikle orta kulak iltihabı soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlarda sıkça görülmektedir. Östaki borusunda şişlik oluşması ile birlikte enfeksiyon meydana gelmekte ve bu sıvı boşaltılmadığı taktirde içeride iltihap meydana gelmektedir.
Böylece iltihap ile birlikte geniz eti büyümesi meydana gelmektedir. Daha sonra ise kronik hale gelerek geniz akıntısı meydana gelmektedir. Sürekli olarak geniz akıntısı ve kuru öksürük ise kişilerin yaşam kalitesini ciddi miktarda düşürmektedir.
Orta kulak iltihabı nedenleri şöyledir;
Orta kulak iltihabına neden olmaktadır.
Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Nedir?
Orta Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Orta kulak iltihabı meydana gelen kişilerde birtakım semptomlar görülmektedir. Özellikle orta kulak iltihabının belirtileri içerisinde en sık rastlanan kulak ağrısı semptomu olmaktadır. Orta kulak iltihabı olan kişilerde genellikle kulak ağrısı meydana gelmektedir. Özellikle akut dönemlerde yani atak gösteren dönemlerde kulak ağrıları daha sık ve şiddetli hale gelmektedir.
Bunun yanı sıra yüksek ateş veya kulak zarının şişip gerilmesi gibi belirtiler de ortaokuldaki kitabında sık sık görülmektedir kulak içerisinden sıvı gelmesi de orta kulak iltihabının meydana geldiğini ve bu iltihabın kulak zarını deldiğinin bir göstergesidir.
Orta kulak iltihabının belirtileri şöyle sıralanabilir;

Orta Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ancak bazı durumlarda şiddetli orta kulak iltihabı görülen kişilerde birtakım tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Orta kulak iltihabı tedavisi için ilk olarak alanında uzman doktorlar burun ve östaki borusunun açılması için hastaya antibiyotikli ilaçlar vermektedir.
Daha sonra eğer orta kulak iltihabı ilaçlara rağmen geçmediyse ve ağrı daha da şiddetlendi ise kulağın iç kısmında yer alan iltihap temizlenmektedir. Buna rağmen yine geçmediyse cerrahi bir müdahale olan kulak zarı çizimi uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmektedir böylece kulak zarında delik oluşmasının önüne geçilmektedir.
Orta kulak iltihabı evde tedavi yöntemleri içerisinde en çok tercih edilen bir havlunun veya benzin ütüyle ısıtılıp kulağının üzerine konulmasıdır. Bir başka yöntem ise anne sütü bularak kulağa anne sütü damla atılmasıdır.
Eğer anne sütü bulamıyorsanız bunu yerine susam yağı veya zeytinyağı dökerek de İltihap ortadan kaldırılabilir aynı zamanda sakız çiğnemek de öteki borusunu rahatlattığı için içerisinde yer alan iltihaplı sıvının boşaltılması kolaylaştırmaktadır.
Çene hareketleri ve hafif kulak masajı yapmak kulak iltihabını ortadan kaldırır olabildiği gibi aynı zamanda papatya veya ıhlamur gibi sıcak bitki çaylarının da sık sık tüketilmesi ve bu çayların buharını teneffüs etmek boğaz enfeksiyonlarını ve kulak iltihaplarına tedavi etmektedir.