Romatoid artrit hasta yorumları incelendiğinde kişilerin yaşam kalitesinde ciddi bir düşüşe neden olduğu görülmektedir. Romatoid artrit, eklem romatizması veya iltihaplı romatizma olarak tanımlanan ciddi bir rahatsızlıktır. Eklem iltihabının sık görülen bir formu olarak yaygın biçimde toplumda görülebilmektedir. Eklem içindeki zar veya diğer iç organlarda iltihaba yol açarak hastalarda ciddi belirtilerin ve sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Romatoid artrit vücudun birçok farklı noktasında görülebilir. Yaygın olarak el ve ayak eklemleri gibi daha çok küçük eklemleri simetrik biçimde tutan müzmin seyirli iltihaplı bir romatizma olarak görülecektir. Sadece küçük eklem tutulumu ile kalmayabilir. İlerleyen dönemde diz, kalça ve omuz gibi daha büyük eklemleri de tutabilecektir. Romatoid artrit (iltihaplı romatizma) birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir ve farklı belirtiler gösterebilir.
Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Nedir?
Romatoid artrit ya da iltihaplı romatizma, kronik bir inflamatuar bozukluk olarak tanımlanmıştır. Söz konusu bozukluk sonrasında bazı bireylerde cilt, göz, akciğer, kalp ve damar dahil olmak üzere vücudun muhtelif bölgelerinde farklı zararlara yol açabilir. Çoğu kişinin aşırı sıcak ya da soğuk havanın iltihaplı romatizmaya neden olduğu inancı ise bilimsel olarak herhangi bir dayanağı bulunmamaktadır. Otoimmün sistemindeki bir bozukluktan kaynaklanan ve hastalarda bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun kendi dokularına ve eklem dokularına saldırımı sonucu ortaya çıkacaktır.
Romatoid artrit ile ortaya çıkacak iltihaplanma ile vücudun diğer kısımlarına da zarar verilmesi mümkündür. Çeşitli tedavi yöntemleri ile ortaya çıkan bu hasarların en aza indirilmesi sağlansa bile şiddetli vakalarda hastaların ciddi ağrılarla karşılaştıkları görülmektedir.
Romatoid artrit ile gerçekleşen eklem iltihabı, eklemin içindeki sinoviyumda ya da diğer iç organlarda iltihaba yol açmasının ardından farklı sorunlarla etkisini göstermeye zaman içinde devam edecektir. Eklem hattının kalınlaşması, eklemde ısı artışı, şişme ve ağrıya yol açabilmektedir. Yıllarca devam eden kronik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

İltihaplı Romatizma Neden Olur?
Romatoid artrit nedenleri arasında birçok unsur sayılabilir. Genelde bireylerin bağışıklık sisteminin sinovyuma denilen, eklemleri çevreleyen zarların astarlarına saldırması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu saldırı sonrasında iltihaplanma ile sinovyumun kalınlaşması ve buna bağlı gelişen eklemlerdeki kıkırdak ve kemik dokusunun yok olması ile görülmektedir. Eklemi bir arada tutan tendonlar ve bağlar zayıflayacaktır. Gerilme sonucu zaman için eklem doğal şeklini ve düzgün hareketini de sağlayamayacaktır.
Ortaya çıkış süreci bilinse de hangi durumun bu sürecin başlamasına neden olduğuna dair uzmanlar net bir yanıt bulamamıştır. Kalıtsal sorunların etkili bir unsur olabileceği aktarılmaktadır. Ancak genlerin doğrudan romatoid artrite neden olmadığı bilinmektedir. Bu unsur bazı virüs ve bakterilere karşı savunmasız hale getireceği için söz konusu soruna yol açabilir. Romatoid artrit nedenlerinin bu tür başlıklar altında detaylandırılması mümkündür.
Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Belirtileri Nelerdir?
Romatoid artrit belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı hastalarda daha ileri derecede ağrılar görülebileceği gibi bazılarında düşük seyredebilir ve genel belirtilerden bir veya birkaçına sahip olabilir. İlk belirtiler ise hassas, şişmiş ve sıcak hissedilen eklemler bulunmaktadır. Bu ilk belirtilerin özellikle sabahları uyandıktan sonra bir süre hareketsiz kaldıktan sonra daha da kötü hale gelen eklem sertliği, yorgunluk, ateş ve iştah kaybı gibi belirtilerle ortaya çıktığı düşünülebilir. Erken aşamalarında ise hastalarda özellikle küçük eklemlerin, ekseriyet ellerler parmakları, ayak parmakları ile ayaklara bağlayan eklemleri etkilemektedir.
Zaman için belirtilerin hastalığın da ilerlemesine bağlı olarak dizlere, ayak bileklerine, dirseklere, kalçalara ve omuzlara yayılmaktadır. Genel belirtiler ise şöyle özetlenebilir:
- İştahsızlık,
- Halsizlik – yorgunluk,
- Kilo kaybı,
- Kansızlık,
- Küçük ve ağrısız şişlikler,
- Yumrular,
- Başlangıç aşamasında küçük eklemlerin etkilenmesi vb.
Romatoid artrit kapsamında belirtiler eklemler dışında vücudun farklı alanlarında da görülebilmektedir. Akciğer, böbrekler, cilt, gözler, kalp, kan damarları, kemik iliği gibi alanlarda romatoid artrit olan kişilerin yüzde 40’ında farklı alanlarda görülebilmektedir. Romatoid artrit (iltihaplı romatizma) hastalarda ciddi belirtiler ile ortaya çıkarak yaşam kalitesinin büyük oranda düşmesine neden olabilir.
Fibromiyalji (Kas Romatizması) Nedir?
Romatoid Artrit Kimlerde Görülür, Risk Grupları Kimlerdir?
Romatoid artrit risk faktörleri farklı şekilde sıralanabilir. 16 yaşından itibaren hemen hemen her yaş grubunda görülmesi muhtemeldir. Yaygın olarak 30 – 50 yaş arasında görülme sıklığı daha yüksek olarak kaydedilmiştir. Yapılan araştırmalar kapsamında kadınlarda romatoid artrit görülme sıklığının erkeklere nazaran 2 – 3 kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. Ancak ileri yaşlarda bu oranını eşitlendiği görülmektedir.
Risk faktörleri arasında aile öyküsü temel belirleyici etken olacaktır. Ailede daha önce söz konusu hastalığa sahip kişilerin olması görülme olasılığını da artıracaktır. Buna ek olarak sigara içmek, hastalığın oluşum ve gelişimi için risk faktörünü de artıran temel faktör olacaktır. Hatalık ilerlemeden önce erken teşhis ve tedavi için gerekli işlemlerin yapılması son derece önemlidir.
Romatoid Artrit Tehlikeli Midir?
Romatoid artrit kapsamında başka organların da etkilenmesi mümkün olduğundan kişinin genel sağlık durumunun bozulmasında ciddi bir etkiye neden olacaktır. Birçok uzman romatoid artrit nedeniyle hastaların yaşam kalitelerinin ciddi şekilde düştüğü ve bu durumun dolaylı olarak ömrün kısalmasına da neden olduğu aktarılmaktadır. Doğrudan olmasa da kalp damar sistemi, mide kanamaları, bağırsak ve diğer organlara karşı da bir tehdit oluşturmaktadır.
Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Fiziki muayene kapsamında eklemlerin şişlik, kızarıklık, sıcaklık açısından kontrol edilmesi mümkündür. Refleksler ve kas gücü de kontrol edilebilir. Öte yandan vücudun enflamatuar bir sürecin varlığını gösterecek yüksek eritrosit sedimantasyon hızı ya da C – reaktif proteini görülebilir. Buna ek olarak kan testleri ve diğer tanı yöntemleri doktor tavsiyesi ile gerçekleştirilecektir.
Romatoid Artrit Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaç tedavileri, fizik tedavi, romatoid artrit ameliyatı gibi çeşitli aşamalarda tedavi işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkündür. Romatoid artrit (iltihaplı romatizma) tedavisine ek olarak hastaların yaşam tarzında yağacakları ufak değişimlerin de etkileri son derece büyüktür. Tedavi için farklı yöntemlere başvurulabilir.